Αφιέρωμα: Lillian Bassman

Hello Moons Friends!

Μια απο τις αγαπημένες μου φωτογράφους, η Lillian Bassman ( Αμερική, 15 Ιανουαρίου, 1917 – 15 Φεβρουαρίου, 2012) ήταν φωτογράφος, art director και ζωγράφος, γνωστή για την δουλειά της στην φωτογραφία μόδας. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και ήταν παιδί Εβραίων μεταναστών που ειχαν έρθει στις ΗΠΑ απο την Ρωσία στις αρχές του αιώνα. Αποφοίτησε το 1922 απο το Textile High School, όπου είχε λάβει επίσημη κατάρτιση. Το 1935 παντρεύτηκε τον Paul Himmel (Αμερικανός φωτογράφος, 1914-2009) και παρέμειναν μαζί για 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του το 2009. 

Η Bassman συνεργάστηκε ως φωτογράφος μόδας με το Junior Bazaar και το Harper’s Bazaar για τρείς δεκαετίες. Δημιουργούσε εικόνες κυρίως με γνώμονα το άσπρο και το μαύρο, για να προσφέρει μια έντονη αντίθεση μεταξύ των θεμάτων και των ρούχων που παρουσίαζε. Το έργο της ήταν μοναδικό στην εποχή της, ενώ η καλλιτεχνική της προσέγγιση ήταν πρωτοποριακή, ανάμεσα σε ένα κλάδο που κυριαρχούσαν  οι παραδοσιακές, αυστηρές τεχνικές και προσεγγίσεις. Στις αρχές του 1970 η Lillian Bassman θέλησε να δημιουργήσει τα δικά της φωτογραφικά έργα με την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η ψηφιακή φωτογραφία και το photoshop, πάντα για να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στο φώς και το σκοτάδι. Επίσης, δημιούργησε την τεχνική με τους κόκκους στις εικόνες και χρησιμοποίησε την γεωμετρία στα θέματα της. 

Η δουλειά της έχει προβληθεί σε γκαλερί, όπως το Fashion Institute of Technology, το Garden Prado στην Μαδρίτη και στην Stämpfli Gallery στην Νέα Υόρκη. Η τελευταία της έκθεση με τίτλο “Retrospective” πραγματοποιήθηκε στο London’s The Wapping Project το 2010.

 

 

2b310bf862936a923632ec0747e9271dlillian-bassman-barbara-mullen-harpers-bazaar-1954lillian-bassman-barbara-mullen-le-pavilion-new-york-harpers-bazaar-april-1950lillian-bassman-margie-cato-test-shoot-new-yorklillian-bassman-mary-jane-russell-le-pavillion-new-york-harpers-bazaarlillian-bassman-night-bloom-hat-by-christian-lacroix-haute-couture-olga-pantushenkova-paris-the-new-yorklillian-bassman-tunic-suit-suit-by-charles-james-sunny-harnett-new-york-harpers-bazaar-july-1955lillian-bassman-barbara-mullen-blowing-kiss-variant-harpers-bazaarlillian-bassman-wonders-of-water-new-york-harpers-bazaar-1979lillian-bassman-translucent-hatlillian-bassman-golden-fox-blue-fox-marilyn-ambrose-boa-by-frederica-new-york-harpers-bazaarlillian-bassman-harpers-bazaar-barbara-mullenlillian-bassman-more-fashion-mileage-per-dress-barbara-vaughn-new-yorklillian-bassman-southwest-passage-sunset-pink-model-unknown-pajamas-by-kicker-nicklillian-bassman-untitled-solarized-nudelillian-bassman-untitled-lingerie-modellillian-bassman-town-countrylillian-bassman-touch-of-dew-lisa-fonssagrives-for-harpers-bazaarlillian-bassman-the-well-dressed-leg-dorian-leigh-new-yorklillian-bassman-solarised-nudelillian-bassman-harpers-bazaar-barbara-mullenlillian-bassman-harpers-bazaarlillian-bassman-model-with-dachshundlillian-bassman-mykonos-greece-for-harpers-bazaarlillian-bassman-next-to-nothing-model-unknown-new-yorklillian-bassman-dress-by-thierry-mugler-for-german-voguelillian-bassman-a-report-to-skeptics-suzy-parker-new-york-for-harpers-bazaarlillian-bassman-barbara-mullen-harpers-bazaarlillian-bassman-birdcage-and-plantslillian-bassman-anne-saint-marie-new-york-chanel-advertising-campaign

bydimitramoon

Πηγή: artnet.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s