Μεσαιωνικοί Μύθοι: Βασιλιάς Αρθούρος

Hello moons friends!

Ο Αρθούρος ήταν μυθικός βασιλίας της Ουαλίας, που έζησε κατα τον 6ο αιώνα π.Χ. . Λέγεται οτι διαδέχθηκε το 516 τον πατέρα του Ούθερ Πεντράγκον  και άρχισε τους αγώνες κατά των επιδρομέων Σαξόνων, τους οποίους και κατατρόπωσε καθώς και τους συμμάχους τους Σκώτους και Πίκτους.

Επανέφερε τη χριστιανική θρησκεία που είχαν καταργήσει οι Σάξωνες, έλαβε σύζυγο τη Γκουίνεβιρ και κατέκτησε διαδοχικά τη Σκωτία, τηνΙρλανδία, τη Γοθλανδλία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια ίδρυσε το Τάγμα των “Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης” και κυβέρνησε το Βασίλειο αυτό ειρηνικά μέχρι το 542 το οποίο και θεωρείται έτος θανάτου του, που συνέβη στο νησί Άβαλον, όπου είχε αποσυρθεί μετά τη μάχη κατά του ανιψιού του, Μόρντρεντ, στην οποία είχε τραυματιστεί.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω βασίζονται σε θρύλους αιώνων και η ύπαρξη του προσώπου τού αμφισβητείται απο τους επιστήμονες. Σύμφωνα με ένα θρύλο ο Βασιλιάς Αρθούρος δεν πέθανε, αλλά παραμένει στο νησί Άβαλον  υπό τη προστασία εννέα νυμφών, με σκοπό να διεκδικήσει την επανάκτηση των δύο Βρεταννιών του, όταν ήθελε επέλθει η κατάλληλη στιγμή.

MV5BMTU2NDM2MzA4M15BMl5BanBnXkFtZTcwNzA3NzQ0Nw@@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Έτσι ο βασιλιάς Αρθούρος παρουσιάζεται στην επική ποίηση ως ένας μυθικός ήρωας του βρετανικού επικού κύκλου της Στρογγυλής Τραπέζης. Για αυτήν την τεράστια ποιητική συλλογή συνεργάστηκαν ποιητές διαφόρων εθνών, η οποία ολοκληρώθηκε το 1250. Κύριες πηγές του θεωρούνται: η «Historia Regum Britanniae » (Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας) του Τζέφρεϊ, στην οποία αναφέρονται όλοι οι περί τον Αρθούρο συνδεόμενοι μύθοι και η μυθιστορία (μυθολογία) του Ρόμπερτ Γουέις (Wace) στην οποία και εξυμνούνται με δεκαπεντασύλλαβους στίχους οι άθλοι του Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης.

Τα ποιήματα αναφέρονταν: α)στον έρωτα των ιπποτών και τον ηρωισμό του πολέμου και β) στην θρησκεία και σε πιο μυστικοπαθή γεγονότα, όπως είναι η αναζήτηση του ιερού Γκράαλ.(Γκράαλ είναι το ποτήριο από σμάραγδο που μεταχειρίστηκε ο Ιησούς Χριστός κατά τον Μυστικό Δείπνο το οποίο πρόκειται οι Άγγελοι να επαναφέρουν από τον ουρανό στη Γη μόλις βρεθεί οικογένεια πολύ ευσεβής και αγνή που θα αναλάβει να το φυλάξει). Στον ίδιο αυτό κύκλο ανήκουν οι ωραίοι θρύλοι της νύμφης Νιμουε, της νύμφης Μοργκανας, της ωραίας και υπερήφανης Γκουένεβιρ, της ξανθιάς Ιούλδης, ερωμένης του Τριστάν και πολλών άλλων γυναικείων μορφών απ’ όπου και άντλησε πολλά θέματά της η ποίηση του Μεσαίωνα.

ce44bc128bd1238bed7bd99714e56b6d

Ο πιο γνωστός μύθος για τον βασιλιά Αρθούρο:

Ο Αρθούρος ήταν ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Uther Pendragon και διάδοχος του θρόνου. Όμως ήταν επικίνδυνοι καιροί και ο Μέρλιν, ένας σοφός μάγος, συμβούλεψε πως το μωρό, ακόμα, Αρθούρος θα έπρεπε να μεγαλώσει σε κρυφό μέρος και κανένας να μη γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα. Όπως φοβόταν ο Μέρλιν, όταν πέθανε ο Uther υπήρξε μεγάλη διαμάχη σχετικά με ποιος θα ήταν ο επόμενος βασιλιάς. Ο Μέρλιν χρησιμοποιώντας τη μαγεία του, έθεσε ένα σπαθί μέσα σε ένα βράχο. Γραμμένο πάνω στο σπαθί, με χρυσά γράμματα, ήταν: «Όποιος βγάλει αυτό το σπαθί από αυτό το βράχο θα είναι ο δικαιωματικός βασιλιάς της Αγγλίας». Φυσικά όλοι οι διεκδικητές για το θρόνο προσπάθησαν να τραβήξουν το σπαθί αλλά κανένας δεν είχε επιτυχία. Ο Αρθούρος, κατά τύχη, τράβηξε το σπαθί και έγινε Βασιλιάς.
Συγκέντρωσε γύρω του Ιππότες και πολέμησε εναντίον των Σαξόνων, οι οποίοι από τότε που οι Ρωμαίοι έφυγαν από τη Βρετανία, κατακτούσαν, αργά αλλά σταθερά, τη χώρα. Μετά από πολλές μεγάλες μάχες και μια τεράστια νίκη στο Mount Badon η προέλαση των Σαξόνων σταμάτησε.

Η βάση του Αρθούρου ήταν το Κάμελοτ. Εκεί έχτισε ένα ισχυρό κάστρο. Οι Ιππότες του συγκεντρώνονταν στην Στρογγυλή Τράπεζα. Πραγματοποιούσαν πράξεις ανδρείας και ιπποσύνης όπως το να σώζουν δεσποσύνες σε κίνδυνο και να μάχονται ενάντια παράξενων κτηνών. Αναζητούσαν επίσης ένα χαμένο θησαυρό, ο οποίος πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες – αυτή ήταν η «Αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου». Υπό την καθοδήγηση του Μέρλιν, ήρθε στην κατοχή του Αρθούρου ένα μαγικό σπαθί από την Κυρά της Λίμνης. Το όνομα του σπαθιού ήταν Excalibur και με αυτό ο Αρθούρος εξόντωσε πολλούς εχθρους. Η Βασίλισσα Guinevere, η όμορφη γυναίκα του Αρθούρου έφερε το ρομαντισμό στην ιστορία, ενώ η εξίσου όμορφη ετεροθαλής αδελφή του, Morgan Le Fey πρόσθεσε μια πιο σκοτεινή πλευρά.

Δυστυχώς, ενώ η ειρήνη άρχισε να υπερισχύει στη χώρα, στην αυλή του Κάμελοτ υπήρξαν διαμάχες και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Στην τελική μάχη στο Camlan και ο Αρθούρος και ο Mordraid, ο προδότης ανιψιός του, τραυματίστηκαν θανάσιμα. Ο Αρθούρος τοποθετήθηκε σε μια βάρκα και έπλευσε προς το νησάκι Avalon. Εκεί τρεις μυστηριώδεις κοπέλες φρόντισαν τις πληγές του. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ και πολλοί λένε ότι αναπαύεται κάτω από ένα λόφο με όλους τους ιππότες του- έτοιμος να σώσει τη χώρα του και πάλι.

4f04d19b9a2bf28d3277a832f6e4c194

 

 

 

Πηγή: wikipedia.org, caerleon.ne

 

 

bydimitramoon

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s